2012. december 12., szerda

A Google-féle holland szendvics

430 millió forintnyi adót trükközött el a Google.
A Google egy bermudai fantomcégen keresztül mutatja ki már három éve bevételeinek egy részét. Az USA-n kívülről származó bevétele így 9,8 milliárd dollárnyi lett 2011-ben. Mivel ebben az országban nem adóztatják meg  cégek bevételét, így kétmilliárd dollárnyi adóbefizetést úszott meg a Google, sőt,  három év alatt megduplázta az ezzel a módszerrel adóoptimalizált összeget.



Számítások szerint a bermudai Google-höz befolyó pénz nagyjából a Google teljes éves adózatlan nyereségének 80 százalékát teszi ki, és a trükkel a vállalat a teljes adófizetésének felét tudja megúszni.

Amerikában ez elfogadott módszer, ám az EU felháborodását keltette az ügy, mivel a hasonló trükközések miatt évente 1 billió euró bevételtől esik el. A brit, olasz, francia és ausztrál kormány is eljárást indított a cég ellen adóelkerülés miatt.

Holland szendvics

Ezt a fajta adóoptimalizációs eljárást dupla ír vagy holland szendvicsnek (viszonthitelezés) szokták nevezni. Ez azt jelenti, hogy az említett két ország adóügyi kiskapuit kihasználva irányítják bevételeiket a cégek, hogy ne kelljen utána adót fizetniük.

A folyamat során a pénzmosó a pénzét kölcsönveszi önmagától. Két alternatíva közt választhat: vagy alapít egy bankot valamely adóparadicsomban, és saját magát hitelezi, vagy az off-shore cége bankszámláján lévő összeget biztosítékul letétbe helyezve, egy különösen jó hírű banknál kér hitelt. Pénzletétre pedig a bankok előszeretettel adnak hitelt. A két módszert azt különbözteti meg egymástól, hogy az első gyanúsabb, de a kamat megmarad, míg a másodikban a kamat elvész, viszont nem olyan feltűnő.

A Google európai hirdetési és egyéb bevételei az ír leányvállalathoz futnak be, ahonnan egy szintén ír, de Bermudára bejegyzett cégéhez utal jogdíj címen. Itt iktatják be a holland leányvállalatot, hogy elkerüljék az ír adózást. (Egyébként a holland Google kizárólag erre a célra létesült, s egy dolgozója sincs :) )

A holland szendvics az online üzletekben utazó vállalatok körében a legnépszerűbb, mivel nincs kézzel fogható termék, csak szolgáltatás, s rugalmasan kezelhető a pénz jogdíj vagy egyéb címkékkel ellátva.

Felvásárlás

Az egyetlen bökkenő ezzel a módszerrel, hogy nem vihetik be Amerikába adózatlanul a bevételüket a cégek. Ezért nem jut el az összeg az anyacéghez osztalékosztásra például, hanem az Amerikán kívüli leányvállalatoknál gyűlik, illetve ez alkalmat ad arra, hogy nagy mértékben vásároljanak fel külföldi cégeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése